Köket
En blogg från c.nu

De hemliga smakerna av Sydneys matgator

1 augusti, 2023 - 5:28 Inga kommentarer

Sydney är känt för sina vackra stränder och livliga stadsatmosfär, men under dess yta döljer sig en kulinarisk värld full av överraskningar. Bortom de uppenbara turistattraktionerna ligger Sydneys hemliga matgator - små och undanskymda kvarter där lokalbefolkningen går för att njuta av autentiska smaker som inte alltid syns i guideböcker. Ta på dig dina smaklökar när vi ger oss ut på en spännande resa genom Sydneys kulinariska doldisar.

Marrickvilles Asiatiska Delikatesser


Marrickville, ett mångkulturellt område i Sydney, erbjuder en rik palett av asiatiska smaker. Här hittar du autentisk kinesisk dim sum, doftande thailändsk street food och kryddig koreansk BBQ. Ta en promenad längs Illawarra Road och King Street för att upptäcka de bästa gömda matställena. Glöm inte att prova det populära "baklava ice cream sandwich" - en [...]

Resor

En djupdykning i Tokyos sushikultur

14 juli, 2023 - 10:17 Inga kommentarer

Tokyo, staden som aldrig sover och matälskarens paradis. Här finns det en värld av kulinariska upplevelser att utforska, och inget besök i Tokyo skulle vara komplett utan att ge sig in i den förtrollande sushivärlden. Sushi är mer än bara en maträtt i Japan, det är en konstform som hyllas för sina smaker, presentation och precision. Häng med på en gastronomisk resa där vi dyker in i Tokyos sushikultur och upptäcker varför det är en av världens mest hyllade matupplevelser.

Mästare av sushins hantverk

I Tokyo finns det otaliga sushirestauranger som erbjuder en överflöd av smaker och tekniker. Från de anrika sushibarerna i Tsukiji-fiskmarknaden till de moderna och innovativa sushikoncepten i stadsdelarna Shibuya och Ginza. Vid varje restaurang står en mästare av sushins hantverk, en sushichef som har [...]

Matlagning Prylar till köket

New Orleans Paella

24 januari, 2023 - 4:23 Inga kommentarer

New Orleans Paella är en unik variation av den traditionella paellan, med influenser från den amerikanska sydstaten. Det är en smakrik och färgrik rätt som är perfekt för en festlig middag eller en avslappnad lördagkväll med vänner. Här är ett recept på en New Orleans-inspirerad paella:

Ingredienser

 • 1 kilo kyckling
 • 1 chorizo
 • 8 svampar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 tomater
 • 1 tesked saffran
 • 1,5 dl olivolja
 • 1,5 dl vatten
 • 1,5 dl grönsaksbuljong
 • 2 dl arborioris
 • 1 dl mörk sirap
 • 1/2 tesked cayennepeppar
 • 1/2 tesked spansk paprika
 • 1/2 tesked svartpeppar
 • 1/2 tesked timjan
 • 1/2 tesked oregano
 • 1/2 tesked basilika
 • 1 dl rökta räkor
 • 1 dl majs

Skär kycklingen i bitar och skiva chorizoen. Skiva svamparna och skala och hacka vitlöken. Skär tomaterna i små bitar.

Lägg saffran i en skål och tillsätt 1 msk varmt vatten. Rör om och låt saffran sjuda i 5 minuter.

Hetta upp olivoljan i en stor paellapanna [...]

Kalorier, vad är det egentligen

22 januari, 2023 - 9:55 Inga kommentarer

Kalorier är en enhet för mätning av energi. De används ofta för att beskriva mängden energi som finns i mat och drycker. Det finns olika synvinklar på kalorier och deras betydelse för hälsan.

En vanlig uppfattning är att kalorier är något som man bör begränsa för att gå ner i vikt. Detta är sant till viss del, eftersom det är viktigt att hålla koll på hur mycket energi man får i sig från maten. Om man äter mer energi än man förbrukar, kommer man att gå upp i vikt. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är bara kalorierna som spelar roll. Kvaliteten på maten man äter är minst lika viktig.

En annan syn på kalorier är att man inte bör begränsa dem för mycket eftersom det kan leda [...]

Matlagning

Göra egna chips

6 januari, 2023 - 19:16 Inga kommentarer

Att göra egna chips är en rolig och enkel aktivitet som kan vara ett bra sätt att experimentera med olika smaker och få lite variation i sina måltider. Det finns många spännande smaker man kan prova på, och det kan vara en rolig utmaning att försöka komma på egna unika kombinationer.

För att göra egna chips behöver du bara ett par potatisar, olja att fritera i och valfria kryddor eller smaksättningar. Börja med att skiva potatisarna tunnt, gärna med en potatisskalare eller mandolin, så att de blir likformiga och får en fin och krispig yta när de friteras.

När potatisarna är skurna, lägg dem i en bunke med kallt vatten i ett par minuter för att ta bort eventuellt vatten och få dem att bli extra krispiga. Torka sedan av potatisarna på [...]

Matlagning

Din egen sushi

30 december, 2022 - 11:16 Inga kommentarer

Sushi är en typ av japansk mat som består av rå eller kokt fisk eller skaldjur som serveras på en bit av vinägerrostad ris. Sushi har sitt ursprung i Japan och har varit en del av japansk kultur i över 1000 år.

Det finns olika teorier om hur sushi uppstod. En teori är att det härstammar från en gammal fiskbevaringsmetod där man lade fisk i rismjölk för att konservera den. En annan teori är att sushi ursprungligen var en form av picklad ris som åts med fisk eller kött.

Under Edo-perioden (1603-1868) utvecklades sushi till den form vi känner idag, med rå fisk och skaldjur på toppen av en bit vinägerrostad ris. Detta var en populär maträtt som såldes av gatuförsäljare i Tokyo, som då kallades Edo.

Sushi har sedan dess blivit mycket [...]