Köket
En blogg från c.nu

Inlägg i Matlagning

Matlagning Prylar till köket

New Orleans Paella

24 januari, 2023 - 4:23 Inga kommentarer

New Orleans Paella är en unik variation av den traditionella paellan, med influenser från den amerikanska sydstaten. Det är en smakrik och färgrik rätt som är perfekt för en festlig middag eller en avslappnad lördagkväll med vänner. Här är ett recept på en New Orleans-inspirerad paella:

Ingredienser

 • 1 kilo kyckling
 • 1 chorizo
 • 8 svampar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 tomater
 • 1 tesked saffran
 • 1,5 dl olivolja
 • 1,5 dl vatten
 • 1,5 dl grönsaksbuljong
 • 2 dl arborioris
 • 1 dl mörk sirap
 • 1/2 tesked cayennepeppar
 • 1/2 tesked spansk paprika
 • 1/2 tesked svartpeppar
 • 1/2 tesked timjan
 • 1/2 tesked oregano
 • 1/2 tesked basilika
 • 1 dl rökta räkor
 • 1 dl majs

Skär kycklingen i bitar och skiva chorizoen. Skiva svamparna och skala och hacka vitlöken. Skär tomaterna i små bitar.

Lägg saffran i en skål och tillsätt 1 msk varmt vatten. Rör om och låt saffran sjuda i 5 minuter.

Hetta upp olivoljan i en stor paellapanna [...]

Matlagning

Göra egna chips

6 januari, 2023 - 19:16 Inga kommentarer

Att göra egna chips är en rolig och enkel aktivitet som kan vara ett bra sätt att experimentera med olika smaker och få lite variation i sina måltider. Det finns många spännande smaker man kan prova på, och det kan vara en rolig utmaning att försöka komma på egna unika kombinationer.

För att göra egna chips behöver du bara ett par potatisar, olja att fritera i och valfria kryddor eller smaksättningar. Börja med att skiva potatisarna tunnt, gärna med en potatisskalare eller mandolin, så att de blir likformiga och får en fin och krispig yta när de friteras.

När potatisarna är skurna, lägg dem i en bunke med kallt vatten i ett par minuter för att ta bort eventuellt vatten och få dem att bli extra krispiga. Torka sedan av potatisarna på [...]

Matlagning

Din egen sushi

30 december, 2022 - 11:16 Inga kommentarer

Sushi är en typ av japansk mat som består av rå eller kokt fisk eller skaldjur som serveras på en bit av vinägerrostad ris. Sushi har sitt ursprung i Japan och har varit en del av japansk kultur i över 1000 år.

Det finns olika teorier om hur sushi uppstod. En teori är att det härstammar från en gammal fiskbevaringsmetod där man lade fisk i rismjölk för att konservera den. En annan teori är att sushi ursprungligen var en form av picklad ris som åts med fisk eller kött.

Under Edo-perioden (1603-1868) utvecklades sushi till den form vi känner idag, med rå fisk och skaldjur på toppen av en bit vinägerrostad ris. Detta var en populär maträtt som såldes av gatuförsäljare i Tokyo, som då kallades Edo.

Sushi har sedan dess blivit mycket [...]

Matlagning

Grilla rätt i sommar

29 december, 2022 - 8:08 Inga kommentarer

Att grilla är en populär aktivitet som många människor njuter av särskilt under sommarmånaderna. Grilla är en form av matlagning där man använder en grill för att tillaga mat, oftast kött, grönsaker och fisk. Grilla ger maten en speciell smak och konsistens, och det finns många olika sätt att grilla på.

En av de mest populära grillteknikerna är direkt grilla, där man placerar maten direkt över de glödande kolarna eller gasbrännarna. Detta ger maten en starkare grillad smak och kan vara lämpligt för tunnare bitar av kött eller grönsaker som grillas snabbt. Indirekt grilla innebär att man placerar maten på en del av grillen som inte är direkt över värmen, vilket ger en mildare grillad smak och lämpar sig bäst för tjockare bitar av kött som behöver långsam tillagning.

Det finns många [...]

Matlagning

Så fungerar jäst

29 december, 2022 - 7:30 Inga kommentarer

Jäst är en mikroorganism som har funnits på jorden i tusentals år och används i många olika sammanhang. De flesta känner igen jäst som en viktig komponent i bakning, men det finns många andra saker som jäst används till.

Jäst är en slags svamp som tillhör gruppen gärsvampar. Det finns flera olika sorter av jäst, men de vanligaste är bakjäst och jäst för vin- och öltillverkning. Bakjäst används för att göra bröd och andra bakverk, medan jäst för vin- och öltillverkning används för att göra just vin och öl.

Jäst fungerar genom att det omvandlar sockermolekyler till alkohol och koldioxid. Detta kallas gärning och är vad som ger bröd och andra bakverk sitt uppfällda utseende. När jästen kommer i kontakt med socker, börjar den att förbruka socker molekylerna och bilda alkohol och [...]

Matlagning

Sous Vide

29 december, 2022 - 7:13 Inga kommentarer

Sous vide är en matlagningsteknik som involverar att packa in en maträtt i en plastpåse och sedan placera den i ett vattenbad som hålls vid en noga kontrollerad temperatur. Tekniken har använts av professionella kockar i decennier, men har blivit allt mer populär i hemmaköket de senaste åren.

En av de största fördelarna med sous vide är att det ger möjlighet till extremt exakt temperaturkontroll. Medan traditionell matlagning ofta involverar gissningar och skattningar av tid och temperatur, kan sous vide ge en noga kontrollerad och jämn tillagning av maträtter. Detta kan leda till en mer konsistent och förutsägbar matlagning, samt att maten blir mörare och mer saftig än vad som kan uppnås genom traditionella metoder. En annan stort fördel med sous vide är att det ger möjlighet till långsam tillagning vid [...]