Köket
En blogg från c.nu
Matlagning

Din egen sushi

30 december, 2022 - 11:16Inga kommentarer

Sushi är en typ av japansk mat som består av rå eller kokt fisk eller skaldjur som serveras på en bit av vinägerrostad ris. Sushi har sitt ursprung i Japan och har varit en del av japansk kultur i över 1000 år.

Det finns olika teorier om hur sushi uppstod. En teori är att det härstammar från en gammal fiskbevaringsmetod där man lade fisk i rismjölk för att konservera den. En annan teori är att sushi ursprungligen var en form av picklad ris som åts med fisk eller kött.

Under Edo-perioden (1603-1868) utvecklades sushi till den form vi känner idag, med rå fisk och skaldjur på toppen av en bit vinägerrostad ris. Detta var en populär maträtt som såldes av gatuförsäljare i Tokyo, som då kallades Edo.

Sushi har sedan dess blivit mycket populärt i Japan och har spridits till andra delar av världen, där det har anpassats och fått olika varianter. Sushi finns idag i många olika former och kan serveras på många olika sätt, inklusive som färdigpackad mat i butiker och restauranger.

Göra Sushi hemma

Om du vill göra sushi hemma behöver du följande:

Ris

Du behöver särskilt sushi-ris som är en speciell sort av kortkornigt japanskt ris. Riset ska kokas och sedan vinäger och socker tillsättas för att ge det den speciella sushi-smaken.

Fyllning

Du kan använda en mängd olika fyllningar i sushi, till exempel rå fisk (som lax eller tonfisk), kokt skaldjur (som räkor eller krabba), grönsaker (som avokado, gurka eller paprika) eller kokt ägg.

Tillbehör

Du behöver också en mängd tillbehör för att göra sushi, till exempel nori (torkade algblad), soya, wasabi och gari (inlagd ingefära).

Så gör du sushi

Här är en grundläggande guide för att göra sushi hemma

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt det svalna något och blanda sedan i vinäger och socker. Låt riset svalna helt.
  2. Skär fyllningen i tunna strimlor.
  3. Lägg ett nori-blad på en sushi-matta eller på ett bakplåtspapper.
  4. Placera en liten mängd ris på nori-bladet och fördela jämnt över hela bladet.
  5. Lägg fyllningen på ena sidan av riset.
  6. Rulla sushi-mattan eller bakplåtspapperet försiktigt för att forma sushi-rullen.
  7. Skär sushi-rullen i mindre bitar med en skarp kniv.
  8. Servera med soya, wasabi och gari.

Det finns många olika recept för sushi och det finns många olika sätt att variera fyllningen och tillbehören. Experimentera och hitta din favoritkombination!


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Danska flaggan är röd och ...