Köket
En blogg från c.nu
Matlagning

Grilla rätt i sommar

29 december, 2022 - 8:08 Inga kommentarer

Att grilla är en populär aktivitet som många människor njuter av särskilt under sommarmånaderna. Grilla är en form av matlagning där man använder en grill för att tillaga mat, oftast kött, grönsaker och fisk. Grilla ger maten en speciell smak och konsistens, och det finns många olika sätt att grilla på.

En av de mest populära grillteknikerna är direkt grilla, där man placerar maten direkt över de glödande kolarna eller gasbrännarna. Detta ger maten en starkare grillad smak och kan vara lämpligt för tunnare bitar av kött eller grönsaker som grillas snabbt. Indirekt grilla innebär att man placerar maten på en del av grillen som inte är direkt över värmen, vilket ger en mildare grillad smak och lämpar sig bäst för tjockare bitar av kött som behöver långsam tillagning.

Det finns många [...]

Prylar till köket

Rätt stekpanna kan göra matlagningen så enkel

29 december, 2022 - 7:52 Inga kommentarer

Att steka i en perfekt stekpanna kan vara en mycket njutbar upplevelse, eftersom maten kan bli jämnt stekt och få en fin, gyllenbrun färg. En perfekt stekpanna kan också ha en jämn värmeöverföring, så att maten inte bränns eller fastnar i botten. Det kan också vara lätt att hantera stekpannan och vända på maten, eftersom den är balanserad och har ett bekvämt handtag. En perfekt stekpanna kan också vara lätt att rengöra och hålla i gott skick, så att den kan användas gång på gång för att laga god mat. Det finns många saker att tänka på när det gäller stekpannor, men här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på:

Material

Stekpannor kan tillverkas av olika material, som exempelvis stål, aluminium, keramik och teflon. Varje material [...]

Matlagning

Så fungerar jäst

29 december, 2022 - 7:30 Inga kommentarer

Jäst är en mikroorganism som har funnits på jorden i tusentals år och används i många olika sammanhang. De flesta känner igen jäst som en viktig komponent i bakning, men det finns många andra saker som jäst används till.

Jäst är en slags svamp som tillhör gruppen gärsvampar. Det finns flera olika sorter av jäst, men de vanligaste är bakjäst och jäst för vin- och öltillverkning. Bakjäst används för att göra bröd och andra bakverk, medan jäst för vin- och öltillverkning används för att göra just vin och öl.

Jäst fungerar genom att det omvandlar sockermolekyler till alkohol och koldioxid. Detta kallas gärning och är vad som ger bröd och andra bakverk sitt uppfällda utseende. När jästen kommer i kontakt med socker, börjar den att förbruka socker molekylerna och bilda alkohol och [...]

Matlagning

Sous Vide

29 december, 2022 - 7:13 Inga kommentarer

Sous vide är en matlagningsteknik som involverar att packa in en maträtt i en plastpåse och sedan placera den i ett vattenbad som hålls vid en noga kontrollerad temperatur. Tekniken har använts av professionella kockar i decennier, men har blivit allt mer populär i hemmaköket de senaste åren.

En av de största fördelarna med sous vide är att det ger möjlighet till extremt exakt temperaturkontroll. Medan traditionell matlagning ofta involverar gissningar och skattningar av tid och temperatur, kan sous vide ge en noga kontrollerad och jämn tillagning av maträtter. Detta kan leda till en mer konsistent och förutsägbar matlagning, samt att maten blir mörare och mer saftig än vad som kan uppnås genom traditionella metoder. En annan stort fördel med sous vide är att det ger möjlighet till långsam tillagning vid [...]